Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie skateboardingu

7. 10. 2008

První generace a vznik skateboardingu

První skateboard vzniká někdy v roce 1950 a je spojován s rozvojem surfingu v Kalifornii. Byly domácí výroby a tvořila je dřevěná deska na kolečkách a ložiskách z kolečkových bruslí. Původně se této činnosti říkalo „sidewalk surfing”, tedy něco jako serfování po chodníku. Jeden druh tehdejších skateboardů měl vpředu připevněnu část dřevěné bedny, která se používala jako improvizována řídítka. Pokud byste to chtěli vidět, stačí si pustit film Zpátky do budoucnosti 2, kde hlavní postava Marty McFly přesně takový půjčuje od náhodně projíždějícího dítěte. Jak se skateboarding vyvíjel, nakonec si vyvinul vlastní styl a dokonce ovlivnil i svého předchůdce - surfing. Nejčastěji zmiňovanými skupinami, které zpopularizovaly tento sport jsou Z-Boys a Bones Brigade (zde patřil i velmi známý Tony Hawk), kteří po roce 1970 vyprodukovali jedny z nejlepších skateboardingových nahrávek, které kdy byly natočeny. Jako první také začali jezdit v prázdných bazenéch.
    

V roce 1970 Frank Nasworthy začíná vynalézat skateboardové prkno z polyuretanu. Zlepšení v ovládá a provedení byla tak obrovské, že se skateboarding začal šířit tak, jako nikdy předtím. Spousta společností začala vyrábět povrchové desky (axly). Tím, že bylo dosaženo lepšího ovládání, povrch se začal zužovat a na koncích nadzvedávat, čímž měl skater mnohem lepší možnosti ovládání. Výrobci zkoušeli také mnoho dalších materiálů jako skleněné vlákno a hliník, ale běžná prkna byla a jsou vyráběna z javorové překližky. 
Skateři začali vymýšlet nové, složitější triky. Skateboarding se stal rychlejším a nebezpečnějším. To vedlo k větší odpovědnosti provozovatelů a k větším pojistným částkám, takže mnoho parků bylo uzabřeno. Koncem tohoto desetiletí skateboarding téměř vymizel.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář